scopolaminebutyl tabletten of zetpillen

Introductie

Scopolaminebutyl heft verkramping van de darmen op.

Het wordt gebruikt bij darmkrampen, zoals bij het prikkelbaredarmsyndroom.


Instructiefilmpjes

Film 1 - Slikken van medicijnen

Film 2 - Zetpil en klysma


Highlight

  • Scopolaminebutyl vermindert kramp in uw darmen.
  • Bij darmkrampen.
  • Darmkrampen verdwijnen meestal binnen 2 tot 3 dagen. Blijft u last houden van krampen? Raadpleeg dan uw arts.
  • Tablet: slikken met een half glas water. Niet kauwen.
  • Zetpil: maak de zetpil een beetje nat en duw de zetpil in uw poepgat. Het maakt niet uit welke kant het eerst naar binnen gaat.
  • U kunt last krijgen van verstopping, droge mond, jeuk, huiduitslag, snelle hartslag en een benauwd gevoel.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn kunt gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.

Download de samenvatting


Werking

Prikkelbaredarmsyndroom

Verschijnselen
Bij het prikkelbaredarmsyndroom heeft u langdurig last van darmkrampen. Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die meestal optreden als er voedsel passeert. Tevens kunt u last hebben van winderigheid, afwisselend verstopping of dunne ontlasting, een opgezette buik of slijm bij de ontlasting.

Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel is bekend dat voedsel en stress een rol kunnen spelen.

Behandeling
In het algemeen zullen artsen geen medicijnen voorschrijven bij deze aandoening, omdat medicijnen meestal niet goed helpen. Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress te vermijden, kunnen de klachten afnemen.

Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts mebeverine proberen. Dit is een medicijn dat de spieren van de dikke darm verslapt.

Pas als dat niet werkt kan de arts scopolaminebutyl proberen. Scopolaminebutyl heft de verkramping op van de darmen op.

De tablet en zetpil werken rechtstreeks in de darmen en hoeven dus niet eerst in het bloed te worden opgenomen.

De werking begint na een paar uur. Het effect houdt 5-8 uur aan. Als de werking te lang op zich laat wachten, kan de arts ook een injectie met scopolaminebutyl toedienen.

Lees meer over prikkelbaredarmsyndroom . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verstopping (obstipatie). Raadpleeg uw arts als u behalve darmkrampen ook andere darmproblemen heeft, zoals een vernauwing van de darmen (bijvoorbeeld door een tumor of darmverkleving).

    Eet vezelrijke voeding en drink veel. Neem contact op met uw arts als u veel last blijft houden van verstopping.

  • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt.

    Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren. Heeft u al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw arts of een ander medicijn mogelijk is.

  • Snelle hartslag of hartkloppingen.

  • Benauwdheid en kortademigheid.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u bijvoorbeeld merken aan huiduitslag, galbulten, jeuk of blaasjes op handen en voeten.

    Neem bij een van deze verschijnselen contact op met uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht, onrust, flauwvallen. Waarschuw dan onmiddellijk een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor scopolaminebutyl. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

  • Droge ogen. Vooral mensen die contactlenzen dragen hebben hier snel last van, omdat de contactlenzen dan eerder kunnen irriteren. Heeft u droge ogen door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw arts of een ander medicijn mogelijk is.

    Bij gebruik van contactlenzen houd ze minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  • Droge neus, hierdoor soms bloedneuzen.

  • Rode, warme droge huid.

  • Overmatig zweten of niet kunnen zweten.

    Als u niet zweet, kunt u oververhit raken bij koorts of als het in de omgeving erg warm is.

  • Opkomend maagzuur. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur moeten overleggen met hun arts als hun klachten verergeren of terugkeren.

  • Moeilijk kunnen plassen. Mannen met een vergrote prostaat hebben hier meer kans op.

    Overleg bij prostaatklachten daarom voor gebruik eerst met uw arts.

  • Verhoogde oogboldruk (glaucoom).

    Als u glaucoom heeft en u bent hiervoor onder behandeling is er geen probleem. Vertel uw arts wel dat u dit medicijn gebruikt.

  • Geheugen- en concentratiestoornissen, problemen met oriëntatie en verwardheid. Vooral ouderen en kleine kinderen kunnen hier last van krijgen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten. Heel doorslikken met een half glas water.
  • Zetpillen. Verwijder de folie of het plastic rond de zetpil en breng hem in de anus. Het maakt daarbij niet zo veel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn voor een ernstige krampaanval. Het wordt meestal niet langer dan twee of drie dagen gebruikt.


Vergeten

  • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 of 5 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Gebruikt u dit medicijn eenmalig of gedurende 2 of 3 dagen en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.

Gebruikt u dit medicijn dagelijks of langdurig en wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Nee, u heeft geen recept nodig. U kunt dit medicijn alleen in de apotheek of bij de drogist kopen. Koopt u het bij de apotheek? Uw apotheek controleert dan of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

Scopolaminebutyl is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is te verkrijgen in tabletten, zetpillen en injecties onder de merknaam Buscopan. De injecties zijn op recept verkrijgbaar en de tabletten en zetpillen zijn zonder recept verkrijgbaar.

Deze tekst gaat alleen over de tabletten en zetpillen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.