Introductie
Ons lichaam kan vitamines en mineralen niet zelf maken of kan er zelf niet voldoende van aanmaken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Ze verlaten het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine en ontlasting.
Om gezond te blijven zijn daarom telkens nieuwe vitamines en mineralen via het voedsel nodig. Klik voor meer informatie over vitamines en mineralen op deze site.
Een preparaat met een combinatie van de meest essentiële vitamines en mineralen is te gebruiken bij vitaminegebrek.
Instructiefilmpje
Film 1 - Slikken van medicijnen
Highlight
Werking
Vitamine- en mineralengebrek
Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen. De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel.
Mogelijk heeft u extra vitaminen en mineralen in de vorm van een vitaminepreparaat nodig:
- als u niet voldoende gezonde producten eet, bijvoorbeeld vanwege een geringe eetlust of een caloriearm dieet.
- bij bepaalde chronische aandoeningen, zoals darmziektes. Uw arts kan aangeven bij welke aandoeningen u extra vitamines en mineralen nodig heeft.
- zwangeren, kinderen en mensen die roken, als zij niet in staat zijn de extra vitamines en mineralen die zij nodig hebben via hun voedsel binnen te krijgen.
Groenten en fruit zijn niet alleen nodig vanwege de vitamines en mineralen. Ze bevorderen bijvoorbeeld ook een goede spijsvertering. U kunt daarom niet zomaar groenten en fruit vervangen door vitamines en mineralen.
Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . "Bijwerkingen
De vitamines en mineralen uit multivitaminepreparaten zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zullen ze daarom geen bijwerkingen geven.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
Hoe lang?
Een vitaminegebrek is in enkele dagen tot weken opgeheven. Als u een multivitaminepreparaat gebruikt om een vitaminegebrek te voorkomen, kunt u het echter langdurig gebruiken.
Vergeten
Af en toe een keer vergeten is niet erg. Mocht u een dosis vergeten zijn, neem het middel dan alsnog in.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
Van de meeste multivitaminepreparaten zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Enkele multivitaminepreparaten bevatten vitamine K (fytomenadion). Controleer in de bijsluiter van het product of het vitamine K bevat. De multivitaminepreparaten met vitamine K geven wel een wisselwerking met de volgende medicijnen.
- De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Ze worden door dit middel onwerkzaam gemaakt. Raadpleeg hierover de trombosedienst. Gebruikt u al een vitamineproduct met vitamine K? Stop daar dan niet ineens mee als u een antistollingsmedicijn gebruikt. De bijwerkingen van het antistollingsmedicijn kunnen dan toenemen. Raadpleeg hierover de trombosedienst.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Zwangerschap
De meeste multivitaminepreparaten kunt u in de aanbevolen dosering gebruiken tijdens de zwangerschap. Controleer dit echter in de bijsluiter van het desbetreffende product, want elk multivitaminepreparaat heeft een andere samenstelling. Sommige multivitaminepreparaten zijn juist speciaal geschikt voor zwangere vrouwen.
Pas op: in grote hoeveelheden kunnen de vitamines A en D schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Let hier op als u verschillende vitaminepreparaten tegelijk gebruikt! Neem bij twijfel contact op met uw apotheker of arts.
Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit middel in de normale dosering gebruikt. Het wordt al jaren gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
Handelsinformatie
De preparaten met multivitamines en mineralen die in Nederland op de markt zijn hebben verschillende samenstellingen. Ze kunnen de volgende vitamines en mineralen bevatten.
Vitamines
- A (retinol of betacaroteen)
- B1 (thiamine)
- B2 (riboflavine)
- B3 (niacine of nicotinamide)
- B5 (pantothenaat)
- B6 (pyridoxine)
- B8 (biotine)
- B11 (foliumzuur)
- B12 (cyanocobalamine)
- aminobenzoëzuur
- C (ascorbinezuur)
- D2 (ergocalciferol)
- D3 (colecalciferol)
- E (tocoferol)
- K (fytomenadion)
Mineralen
- borium
- calcium (kalk)
- chroom
- cobalt
- fluor
- fosfor
- jodium
- kalium
- koper
- magnesium
- mangaan
- molybdeen
- nikkel
- seleen
- ijzer
- zink
Bovendien bevatten preparaten soms toevoegingen als rutoside, teunisbloemolie, ginseng, ginkgo, knoflook en echinacea.
De keuze en de hoeveelheden van de vitamines en mineralen verschilt per preparaat. Op de verpakking of het etiket van multivitaminepreparaten vindt u van elke vitamine het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Bij deze hoeveelheid krijgen de meeste mensen meer dan voldoende vitamines binnen.
De multivitamines en mineralen zijn verkrijgbaar als dragees, tabletten, bruistabletten, capsules, druppels en injecties. De producten om in te nemen zijn zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Centrum, Davitamon, Dagravit Totaal 30, Gravitamon, Omnivit, Supradyn, Vitamine comb en nog veel andere merken. Cernevit, Soluvit N en Vitintra zijn op recept verkrijgbaar en bevatten vitamines in een injectie.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.