ciclosporine in het oog

Introductie

Ciclosporine is een afweeronderdrukker (immunosuppressiva). Het remt ontstekingen en afweerreacties.

Artsen schrijven het voor bij ernstige ontsteking in het oog (namelijk van het hoornvlies) en soms bij erge rosacea van de ogen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

  • Ciclosprorine remt ontstekingen en zorgt voor minder rode, dikke en jeukende ogen.
  • Bij ontsteking van het hoornvlies en rosacea van de ogen. U heeft dan last van droge en branderige ogen, tranende ogen of gevoel dat er een zandkorrel in uw oog zit.
  • Schud voorzichtig het tubetje vlak voor gebruik. Gooi na het druppelen het tubetje weg.
  • U druppelt meestal 1 of 2 keer per dag. Bij 1 keer per dag: druppel 's avonds voor het slapen gaan. Bij 2 keer per dag: 's ochtends en in de avond, enkele uren voordat u naar bed gaat.
  • U kunt direct na het druppelen last krijgen van wazig zien en een prikkelend of branderig gevoel. Dit is normaal en verdwijnt meestal vanzelf. Gaan deze klachten niet over? Neem dan contact op met uw arts.
  • Uw ogen druppelen is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker dit voordoen. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website.


Werking

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Artsen schrijven ciclosporine-oogdruppels voor bij ernstige ontsteking van het hoornvlies (het doorzichtige voorste deel van het oog) bij mensen met het droge ogen syndroom.

Verschijnselen
Mensen met het droge ogen syndroom hebben last van droge ogen. Het hoornvlies raakt hierdoor uitgedroogd waardoor die sneller ontstoken raakt. Bij een ontstoken hoornvlies kunt u een rood, gevoelig, pijnlijk en tranend oog krijgen. Verder kunt u slechter zien, en soms kunnen uw ogen ook niet goed tegen licht.

Behandeling en effect
Meestal gebruiken mensen met het droge ogen syndroom oogdruppels met kunsttranen om hun ogen vochtig te houden. Zodat hoornvlies ontsteking minder wordt. Als dit onvoldoende werkt, kan uw arts ciclosporine-oogdruppels voorschrijven.

Ciclosporine remt de ontsteking in uw oog. Hierdoor krijgt u minder last van rode en dikke ogen. Ook wordt de jeuk minder.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . "

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea is een huidaandoening dat vooral in het gezicht voorkomt. Het opvallendst is de felrode kleur van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. De helft van de mensen met rosacea heeft ook oogklachten. U kunt bijvoorbeeld ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en bindvlies krijgen. Hierdoor heeft u last van droge en branderige ogen, tranende ogen of het gevoel dat er een zandkorrel in uw oog zit.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel is bekend dat de klachten erger kunnen worden door het drinken van alcohol, stress, het gebruik van sommige medicijnen, het weer en het gebruik van verschillende crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunt u de verschijnselen goed onderdrukken. Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.
Heeft u ook oogklachten? Maak dan minimaal 2 keer per dag uw oogleden schoon. Gebruik geen make-up als u ontstoken ogen heeft.

Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts soms ciclosporine-oogdruppels voorschrijven.

Lees meer over rosacea . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Rode geïrriteerde ogen en pijn in het oog.

  • Vlak na het druppelen: wazig zien en een prikkelend gevoel in het oog.

    Dit gaat meestal vanzelf over. Neem contact op met uw arts als u hier last van blijft houden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Andere oogklachten, zoals jeuk, branderig gevoel, gevoel dat er een vuiltje in het oog zit, tranende ogen, en rode of dikke oogleden.

  • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Kans op andere oogontstekingen.

    U kunt bijvoorbeeld last krijgen van een ontstoken oogrand, ontstoken hoornvlies door bacteriën of pijnlijke uitslag rond het oog. Neem contact op met uw arts als uw oogontsteking niet beter wordt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Oogdruppels

  • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
  • Draagt u contactlenzen? Haal de lenzen dan eerst uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt en voordat u gaat slapen. De volgende dag kunt u ze weer indoen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Ook is er veel kans dat u geen contactlenzen mag dragen door de oogontsteking zelf. Vraag dit na bij uw arts.
  • Ga rechtop op een stoel of een bank zitten.
  • Neem een plastic tubetje oogdruppels uit de verpakking. U gebruikt dit tubetje oogdruppels 1 keer.
  • Schud voorzichtig het tubetje met oogdruppels vlak voor gebruik en draai daarna het dopje eraf.
  • Neem het plastic tubetje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
  • Trek met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
  • Buig uw hoofd naar achteren en kijk naar boven.
  • Zet de hand met het plastic tubetje op de hand die het gootje maakt.
  • Breng het tubetje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje).
  • Knijp zachtjes in het tubetje en laat 1 druppel in het gootje vallen.
  • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
  • Druk daarna uw traankanaaltje 2 minuut dicht. Dit doet u door uw vinger net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog te duwen.
  • Het dichtdrukken van het traankanaaltje zorgt ervoor dat er minder van dit medicijn in uw bloed komt. Hierdoor voorkomt u zo veel mogelijk bijwerkingen.
  • Doe uw oog weer open.
  • Gooi het tubetje met overgebleven oogdruppels weg.
  • Was uw handen nog een keer met water en zeep.

Wanneer?

  • Als u het 1 keer per dag gebruikt: druppel 's avonds voor u gaat slapen.
  • Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en in de avond, enkele uren voordat u naar bed gaat.

Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan is de kans dat u het vergeet kleiner.

Hoelang?
U arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Bij ontsteking van het hoornvlies beoordeelt uw arts elke 6 maanden of dit medicijn bij u nog goed werkt.


Vergeten

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag voor u gaat slapen? Een keer vergeten is niet zo erg. Sla dan de vergeten druppels over en ga verder met uw normale schema. Het heeft geen zin om een dubbele hoeveelheid te druppelen.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de druppels normaal gebruikt? Druppel dan zo snel mogelijk. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Druppel de volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip. Druppel nooit dubbele dosis.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels, oogzalven of ooggel. Wacht minstens 15 minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogmiddelen. Gebruik ciclosporine-oogdruppels als laatste.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in (heel) kleine hoeveelheden in uw bloed of in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby. Zorg er wel voor dat u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dichtdrukt. Er komt dan veel minder van dit medicijn in uw bloed. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe gebruik ik dit medicijn?


Stoppen

U kunt na overleg met uw arts op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.


Handelsinformatie

Ciclosporine is sinds 1983 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Ikervis.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.