Introductie
Chloorxylenol is een ontsmettend middel.
Het wordt gebruikt bij oppervlakkige schaaf- en snijwonden, insectensteken en -beten en bij bijtwonden.
Highlight
Werking
Huidinfectie
Op de huid zijn altijd bacteriën aanwezig. U heeft daar normaal gesproken geen last van. Als de huid beschadigd is, zoals bij eczeem, doorligwonden, snij- of schaafwonden, bijtwonden, insectensteken en scheerwondjes, kunnen bacteriën in de huid doordringen en dan een huidinfectie veroorzaken. De huid rond de wond kan dan rood worden, opzwellen en pijnlijk worden. Ook ontstaat er soms pus.
Werking
Chloorxylenol bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Bij licht geïnfecteerde schaaf-, snij- of bijtwonden en bij insectenbeten of -steken kunt u chloorxylenol gebruiken om de huid te ontsmetten.
Wondjes
Bij een oppervlakkige schaafwond of snijwond is het belangrijk dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Spoel de wond daarom goed schoon met lauw stromend kraanwater. Ontsmet daarna de wond, bijvoorbeeld met chloorhexidine of povidon-jodium. Ook kunt u chloorxylenol daarvoor gebruiken. Dek de wond daarna af met een gaasje of pleister. Een schaafwond eerst even aan de lucht laten drogen.
Werking
Cloorxylenol bestrijdt verschillende soorten bacteriën.
Bijwerkingen
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Lichte irritatie of een branderig gevoel op de huid. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen.
Dit gaat vanzelf over. De irritatie is sterker als u dit medicijn onverdund zou gebruiken. Verdun dit medicijn dus altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kloven in de huid, rode huid, huidontsteking en huidverkleuring
Haaruitval
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag.
Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Brandwonden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.
Hoe?
- Verdun het medicijn altijd eerst met water. U mag hiervoor kraanwater gebruiken. Voor oppervlakkige wonden op de huid: 5 ml oplossing verdunnen met water tot 100 ml. Voor ontsmetten van de huid rond de geslachtsorganen: 3 ml oplossing verdunnen met water tot 100 ml.
- Breng het op de huid met een watje, gaasje of schoon doekje.
- Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, omdat dit irriterend kan werken. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.
Wanneer?
- Bij een wond: 1 of 2 keer per dag aanbrengen.
- Bij een operatie, kort voor de operatie: de oplossing op de huid aanbrengen.
Hoe lang?
Gebruik dit middel totdat u ziet dat de wond aan het genezen is. Stop dan het gebruik. Gebruik dit middel niet langer dan een paar dagen achtereen, omdat er dan meer kans op bijwerkingen is. Als dit middel na een paar dagen niet werkt of als de aandoening zich uitbreidt, moet u contact opnemen met de arts.
Vergeten
U kunt dit medicijn dan alsnog aanbrengen.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Zwangerschap
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Het is niet bekend of chloorxylenol veilig is tijdens de zwangerschap.
Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u beter het desinfecterende middel chloorhexidine gebruiken. Van dit middel is namelijk wel bekend dat het veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.
Als u borstvoeding geeft, kunt u beter het desinfecterende middel chloorhexidine gebruiken. Van dit middel is namelijk wel bekend dat het veilig gebruikt kan worden bij borstvoeding.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen. Stop pas als het wondje zichtbaar is verbeterd. De infectie kan nog aanwezig zijn of terugkeren. U kunt het beste stoppen als u merkt dat de wond geneest.
Handelsinformatie
Chloorxylenol is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Dettol Med Chloorxylenol.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.