U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Medicijnen mee op reis (Schengenverklaring)

 

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, mogen niet zomaar mee op vakantie. In veel landen is namelijk het bezit en gebruik van opiaten zoals cannabis streng verboden. Gaat u op reis en moet u Opiumwetmedicijnen meenemen, dan heeft u een officieel document nodig. Binnen de Europese Schengenlanden is dat een Schengenverklaring, daarbuiten een verklaring van het consulaat of de ambassade.

Schengenverklaring
De Schengenverklaring is een officieel document waarin staat dat u de opiumwetmiddelen meeneemt voor eigen gebruik. U moet uw (huis)arts verzoeken de verklaring te ondertekenen en het CAK moet de Schengenverklaring waarmerken. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Bij langere reizen heeft u meerdere verklaringen nodig. Houd u rekening met een verwerkingstijd van 4-6 weken.

Als u wilt weten welk documenten u nodig heeft voor het land dat u gaat bezoeken, dan kunt u daarover meer informatie vinden op de website van het CAK. Daar kunt u ook een Schengenverklaring downloaden. De verklaring kunt op opsturen naar het CAK of digitaal versturen.

Voor vragen kunt u bellen met Schengenservicelijn: 0800-2108

Schengenlanden
De Schengenlanden zijn België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Malta, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland.

Reizen buiten Schengenlanden
Reist u naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied en moet u medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen, dan heeft u daarvoor toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen is tenminste een verklaring nodig van uw arts. 

Opiumwet en Opiumwetmedicijnen
De Opiumwet verbiedt het gebruik, bezit en handel in bepaalde middelen. Het gaat om onder andere de harddrugs zoals heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC maar ook zware pijnstillers en het medicijn methylfenidaat (Ritalin®). In de Opiumwet staan ook de zogenaamde softdrugs zoals hennepproducten (hasj en weed) en slaap- en kalmeringsmiddelen zoals diazepam en oxazepam.

De Opiumwet beschrijft wat allemaal wel en niet mag voor deze middelen. Sommige middelen mogen namelijk wel worden gebruikt voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Een bekend voorbeeld van een toegestaan middel voor medisch gebruik is morfine als pijnstiller. De apotheker kan u vertellen of uw geneesmiddel valt onder de Opiumwet.

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP