Wijzigingen vergoeding geneesmiddelen 2024

Geplaatst op 16-1-2024
Wijzigingen vergoeding geneesmiddelen 2024

Geneesmiddelenbeleid

Uw zorgverzekeraar vergoedt niet alle merken van de verschillende geneesmiddelen die er op de markt zijn. Alle zorgverzekeraars, met uitzondering van Caresq, kiezen (ook) in 2024 een eigen voorkeursgeneesmiddel wat vergoed wordt. Dit wordt het voorkeursbeleid genoemd. Dit beleid wordt door de zorgverzekeraars gehanteerd om de zorgkosten nu en zeker ook in de toekomst betaalbaar te houden. De middelen die uw zorgverzekeraar aanwijst als voorkeur kunt u terugvinden in uw polisvoorwaarden en op de website van uw zorgverzekering. 

Ook wij gaan weer in 2024 het voorkeursbeleid van uw zorgverzekering volgen. Wilt u van het voorkeursbeleid afwijken en een ander merk gebruiken? Dat kan, de kosten komen dan in de meeste gevallen voor eigen rekening.

Door de landelijke (huis)artsenvereniging, de Patiëntenfederatie Nederland en de landelijke apothekersvereniging is bepaald welke geneesmiddelen moeilijk te wisselen zijn of waarbij het niet verstandig is om te wisselen. Deze geneesmiddelen zijn een uitzondering. Het is dan ‘medisch noodzakelijk’ om bij hetzelfde merk/middel te blijven. Ondanks het voorkeursbeleid van uw zorgverzekering zullen wij deze geneesmiddelen dan ook niet wisselen naar een ander merk. De apotheek zal alleen merken omzetten wanneer dit medisch gezien verantwoord is. Alleen als een middel langdurig niet beschikbaar is, zijn wij genoodzaakt om van het voorkeursbeleid af te wijken. ​


Contracten zorgverzekeraars

Tot slot kunnen wij mededelen dat alle zorgverzekeraars een volledig contract hebben met onze apotheken voor 2024. Dit houdt in dat wij ook komend jaar geneesmiddelen aan u kunnen verstrekken (conform uw polisvoorwaarden). Klik hier voor een overzicht waarin per zorgverzekeraar staat opgesomd voor welke ‘zorg’ u komend jaar terecht kunt in de apotheek.


Jouw apotheker

Drs. M. van Gerven

BIG-nummer: 69914902017