U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Historie

 

Apotheek Tot hulp der menschheid heeft haar naam te danken aan de "Ziekenfonds- en Begrafenis Sociëteit Tot Hulp der Menschheid". Dit ziekenfonds werd opgericht op 26 januari 1846. Vanaf augustus 1894 heeft het ziekenfonds ook een eigen apotheek. Het pand van de oorspronkelijke apotheek, Oude Vest 97, stond op de hoek van de Jan Vossensteeg / Oude Vest. Nu nog steeds is deze plaats te herkennen aan een enorm beeld van Aesculapius op de geveltop van het gebouw. Omstreeks 1922 is de apotheek verplaatst naar het pand Hooigracht 48. Het "Ziekenfonds Tot Hulp der Menschheid" beheerde toen nog steeds de apotheek. In 1938 is de apotheek voortgezet als zelfstandige apotheek.

In 1725 werd Het Aesculapius beeld (foto hieronder) geplaatst in opdracht van apotheker Johannes van der Trappe. De randen van de 'klok' zijn versierd met bloemornamenten en op de hoeken van de klokgevel staan twee vazen in Lodewijk XIV-stijl

Leidsch Dagblad | 19 december 1887 | pagina 4 meldt dat Apotheker C.B. Duijster zich ten dienste heeft gesteld van het zieken- en begrafenisfonds "Tot Hulp der Menschheid". Deze sociëteit werd in 1846 te Leiden opgericht en had tot doel de burgers van Leiden op 'de minst kostbare wijze zich te waarborgen bij ziekte'.

In 1909 wordt de apotheek nog genoemd in het Leidsch Dagblad van 2 september, als zijnde onder leiding van D.P. Vermaas, die het feit vierde dat hij 50 jaar geleden zijn diploma als apotheker behaalde.

Sinds 1976 is de apotheek in de Merenwijk gevestigd. Vanuit de binnenstad werd de apotheek verplaatst naar de Rosmolen 13. De Merenwijk was toen in aanbouw. Van een oude, kleine binnenstad apotheek kwamen we in een ruime, moderne, nieuwe apotheek.

Sinds 1995 is er een nevenvestiging van de apotheek Tot hulp der menschheid in de Merenwijk gekomen, in Medisch Centrum ’t Joppe aan de Zwartemeerlaan. Deze apotheek is genoemd naar het water dat grenst aan de Merenwijk. Beide apotheken werken samen voor een optimale dienstverlening als apotheken Merenwijk.

    Foto: Het Aesculapius beeld

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP