U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Ziekenhuis Oostburg mee in trend

OOSTBURG -  Het ziekenhuis van Oostburg wordt verbouwd. De begane grond zal over een paar maanden volledig zijn omgebouwd tot een gezondheidscentrum waar anderhalvelijnszorg wordt aangeboden.

Anderhalvelijnszorg

Anderhalvelijnszorg is goedkopere zorg maar met dezelfde kwaliteit. Er bestaan namelijk twee lijnen zorg. De eerste lijn bestaat uit huisarts, apotheek, etc. De tweede lijn bestaat uit specialisten zoals een dermatoloog of een cardioloog. Voor een hartfilmpje worden patiënten nu nog naar de tweede lijn, het ziekenhuis, gestuurd. Dat is duur en daarom wordt geprobeerd om de zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn krijgen.

Hartfilmpje bij de huisarts
Het is de bedoeling dat je straks in het ziekenhuis in Oostburg bijvoorbeeld een hartfilmpje kan laten maken bij de huisarts van de huisartsenpost. Dat is goedkoper dan wanneer het bij de cardioloog zou moeten. Als de huisarts iets ontdekt kan hij direct bij de cardioloog binnen stappen, want ze zitten straks onder één dak.

Medio 2017
Begin april volgend jaar gaat de hoofdingang, die nu nog gesloten is vanwege de verbouw, weer open. Dan zit de apotheek er al en na de zomer van 2017 zullen andere zorgaanbieders zoals huisartsen, fysiotherapie en een fitnesscentrum ook op hun nieuwe plek zitten.

Omroepzeeland 06-12-2016

Ziekenhuis in Oostburg 

OOSTBURG - De benedenverdieping van het ziekenhuis in Oostburg verandert komend jaar in een Gezondheidscentrum. Daar werken zorgaanbieders uit de regio samen. De verbouwing begint komende week.

In het Gezondheidscentrum komen onder meer de apotheek, huisartsenpraktijk De Bruyckere, fysiotherapie, podotherapie, een psychologenpraktijk en een verbinding met de ouderenzorg van het naastgelegen Warmande. De huisartsenpraktijk Oostburg-Cadzand zat al in het ziekenhuis en sluit zich ook aan.

Het centrum is juist in een regio als West-Zeeuws-Vlaanderen een verrijking, vindt René Smit, bestuursvoorzitter bij ZorgSaam. "Deze streek vergrijst, het aantal inwoners neemt af. Bovendien zijn de afstanden relatief groot. Daar komt het toerisme in de zomermaanden nog bij. Dit is dus een ingewikkeld gebied."

Maar de vorming van het centrum zet nadrukkelijk in op méér dan alleen behoud van de huidige voorzieningen. "De patiënten gaan erop vooruit", verklaart Michel de Meijer van de huisartsenpraktijk Oostburg-Cadzand. Hij wijst erop dat zorgverleners straks gemakkelijk ‘even bij elkaar binnenlopen’. "Dat doe ik nu al regelmatig met bijvoorbeeld een internist van het ziekenhuis. Ik loop dan even naar boven om te overleggen. Op die manier kun je snel knopen doorhakken."

De verbouwing in het ziekenhuis begint komende week. Het ziekenhuis heeft daarom tot 1 april een tijdelijke ingang aan de zijkant van het gebouw. Parkeren kan aan de achterzijde. In april verhuist de apotheek - als eerste - naar het nieuwe Gezondheidscentrum.

Provinciale Zeeuwse Courant 29-11-2016

Onderzoek naar gezondheidscentrum in locatie Antonius


De komende tijd worden de mogelijkheden onderzocht om in ziekenhuislocatie Antonius in Oostburg een eerstelijns gezondheidscentrum in te richten. Voor dit onderzoek hebben de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend. Zij willen kwalitatief goede, bereikbare en toegankelijke zorg in Oostburg behouden. Door de huidige financiële situatie van ZorgSaam staat de betaalbaarheid en het voortbestaan van locatie Antonius onder druk.
Juist in West Zeeuws-Vlaanderen staan we de komende jaren voor grote uitdagingen, namelijk het krimpen en vergrijzen van de bevolking en daardoor een stijging van de zorgvraag in de eerste lijn. Bovendien dreigt er een tekort aan zorgpersoneel. Voor het behoud van de voorzieningen moeten we dan ook zoeken naar nieuwe mogelijkheden van samenwerking van 1e en 2e lijn.   

De betrokkenen bij dit onderzoek zijn: 
•    Nucleus Zorg
•    Huisartsenpraktijk Oostburg-Cadzand
•    Huisartsenpraktijk de Bruyckere
•    Apotheek Oostburg en apotheek Sluis
•    ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen


De intentieverklaring is op 23 maart 2015 ondertekend door betrokken partijen. Op de foto van links naar rechts: M.de Meijer (huisarts), E. de Rijcke (apotheker), J. Frequin (Nucleus Zorg), P. de Bruyckere (huisarts), F. de Veirman (huisarts), B. Rikken (ZorgSaam) en E. de Caluwé (apotheker).

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP