U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Verslaving aan zware pijnstillers

Verslaving aan zware pijnstillers

In de afgelopen weken zijn de gevaren van het gebruik van zware pijnstillers veel in het nieuws geweest. Loopt u risico wanneer u deze medicijnen gebruikt?

Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat er steeds meer mensen in het ziekenhuis belanden na het gebruik van zware pijnstillers. Het aantal gebruikers van deze medicijnen, zoals oxycodon en fentanyl, is volgens gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen tussen 2010 en 2017 gestegen van 650.000 naar ruim een miljoen Nederlanders. Qua werking lijken deze pijnstillers op morfine, maar ze werken sterker en zijn waarschijnlijk meer verslavend.

De stijging in het gebruik van dit type pijnstillers heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste zitten er aan het gebruik van minder zware pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen ook risico's, zoals maagschade, een achteruitgang van de nierfunctie en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hierdoor zijn artsen terughoudender geworden met het voorschrijven van deze middelen. Ten tweede worden mensen steeds sneller ontslagen uit het ziekenhuis en krijgen een voorraad zware pijnstillers mee naar huis.

Niet iedereen die oxycodon of fentanyl gebruikt loopt een even groot risico op verslaving of overdosering. Het risico is het grootst bij mensen die een hoge dosering gebruiken en in combinatie met andere medicijnen die de afbraak verminderen. Gebruikt u deze medicijnen en maakt u zich hierover zorgen? Neem dan contact op met de apotheek. De apotheker kan u adviseren over het veilig gebruik van deze medicijnen en kan in overleg met uw huisarts kijken naar alternatieven of een afbouwschema voor deze medicijnen. Stop in ieder geval niet zelf met het gebruik zonder overleg met uw apotheker of huisarts.

Apotheek Ongena

Actuele wachttijd

De huidige wachtijd is 00

Openingstijden

ma 08:00 uur - 17:30 uur
di 08:00 uur - 17:30 uur
wo 08:00 uur - 17:30 uur
do 08:00 uur - 17:30 uur
vr 08:00 uur - 17:30 uur
za Gesloten
zo Gesloten

Uw apotheker(s)

Dhr. T.W.H. Hart

Mw. A.J.T.M. Daalder-Jenniskens

Mw. W. den Hoedt

EEN GREEP UIT ONS ONLINE ASSORTIMENT

Copyright © 2019 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP