Epianal

Active ingredient: polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien

The text below is about the active substance polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien


Introductie

Polidocanol werkt licht jeuk- en pijnstillend. Het wordt gebruikt bij aambeien.


Werking

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien 'zakt het uit' en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
  • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
  • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
  • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei  moet vervolgens vanzelf genezen.

Bij irritatie van de huid rond de anus kunt u zinksulfaat vaselinecrème smeren. Heeft u vooral veel last van jeuk en pijn, dan kunt u lidocaïne vaselinecrème gebruiken. Er zijn ook zetpillen voor aambeien.

Zetpillen werken minder goed dan een crème doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen en ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Als u voornamelijk last heeft van jeuk en irritatie is een crème geschikter.

Effect
Polidocanol met oleaatnatrium-crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus en werkt licht jeuk- en pijnstillend. De werking begint direct. Het kan echter wel 2 weken duren voordat uw klachten geheel verdwijnen. Is het dan nog niet over, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.

Lees meer over aambeien


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn zelden bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Branderig en warm gevoel.
  • Huidirritatie. Raadpleeg uw arts als de irritatie en jeuk aanhouden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan verergering van de jeuk, aan galbulten of aan zwelling. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.


Hoe?

  • Crème: maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de crème dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek.

Wanneer?
Gebruik de crème 's ochtends en 's avonds en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na 2 weken nog steeds klachten heeft.


Vergeten

Gebruik het medicijn als u het nog nodig heeft.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Wel is het verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

De combinatie polidocanol met oleaatnatrium is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Epianal in een crème.

Een andere naam voor polidocanol is lauromacrogol 400.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.