cromoglicinezuur inhalatie

Introductie

Cromoglicinezuur is een anti-allergiemiddel en een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven het voor bij astma.


Werking

Astma

Verschijnselen
Als u astma heeft, merkt u dat u af en toe benauwd en kortademig wordt. Ook kunt u last hebben van hoesten of slijm opgeven. U heeft er vooral last van als u in contact komt met koude lucht, rook, stoffen waar u allergisch voor bent, of bij inspanning.

Oorzaak
De luchtwegen zijn omringd met spiertjes en aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid.

Astma gaat vaak samen met allergie. Allergische prikkels die een astma-aanval kunnen geven, zijn bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van dieren, schimmels en stuifmeel.

Behandeling
Als dergelijke benauwdheidsaanvallen vaker dan twee keer per week optreden, schrijven artsen in eerste instantie een luchtwegbeschermer van het corticosteroïd-type voor. Deze kunnen benauwdheidsaanvallen meestal goed voorkomen.

Cromoglicinezuur werkt in het algemeen minder goed dan corticosteroïden. Artsen schrijven cromoglicinezuur daarom niet vaak meer voor.

Werking
Cromoglicinezuur voorkomt dat de stoffen vrijkomen die de luchtwegen laten samentrekken. Als u in contact komt met prikkels die de benauwdheid veroorzaken, krijgt u zo minder snel een aanval.

U kunt dit medicijn niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen. De stoffen die de benauwdheid veroorzaken zijn dan immers al vrijgekomen.

Effect
Binnen vier weken kunt u merken dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Na één tot twee maanden is het effect van cromoglicinezuur optimaal. U moet het dan wel consequent gebruiken, meestal is dat vier keer per dag, soms vaker.

Lees meer over astma


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, direct na inhalatie

  • Hoest of een prikkelend gevoel in keel of luchtpijp. Meestal helpt het om een slokje water na het inhaleren te drinken. Deze bijwerking gaat na enige tijd vanzelf over.
  • Kortdurende benauwdheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit middel, met irritatie. Een ernstige overgevoeligheid kan zich uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor cromoglicinezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in het bijzijn van deze persoon. Deze kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u. Vraag uw arts of apotheek om advies.
  • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor elke verstuiving moet u het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt iedere keer evenveel cromoglicinezuur vrij.
  • Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kunt u ook gebruikmaken van een voorzetkamer. Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray inspuit. U kunt dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken, kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt u het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts twee apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten.

Wanneer?

  • Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u vier keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de zes uur, bijvoorbeeld bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten en voor de nacht.
  • Gebruikt u ook regelmatig een luchtwegverwijder? Dan kunt u cromoglicinezuur het best vlak daarna inhaleren. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen 'ruimer', waardoor cromoglicinezuur dieper in de longen kan komen.
  • Gebruikt u dit medicijn alleen om benauwdheidsaanvallen door inspanning te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens het sporten? Gebruik het dan vijftien tot dertig minuten voor de inspanning.

Hoe lang?
Binnen vier weken zult u merken dat u minder erg en minder vaak benauwd bent. Pas na één tot twee maanden is het effect optimaal.

Gebruik dit medicijn zolang u last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft.


Vergeten

U gebruikt dit medicijn meestal vier tot acht keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • duurt het nog meer dan een halfuur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. duurt het nog minder dan een halfuur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

Het kan twee tot vier weken duren voor u effect van de inhalatie merkt. Stop daarom niet te snel als u twijfelt aan het nut van dit middel.

Het is niet verstandig in één keer te stoppen. De benauwdheidsklachten kunnen dan namelijk terugkomen. Bouw daarom in een week tijd langzaam af. Overleg hierover met uw arts.


Handelsinformatie

Cromoglicinezuur is sinds 1967 internationaal op de markt. Voor inhalatie is het op recept verkrijgbaar in een inhalatiespray (dosisaerosol) onder de merknaam Lomudal Forte.

Cromoglicinezuur wordt ook gebruikt in neussprays en oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over cromoglicinezuur om te inhaleren.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.