U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

a-cq 100 chloroquine

Werkzame stof: chloroquine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof chloroquine

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verminderde eetlust

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag, jeuk, galbulten, haaruitval en zwartblauwe verkleuring van nagels of slijmvliezen. Huiduitslag, jeuk en galbulten kunnen komen door overgevoeligheid, maar dat hoeft niet.
  Als u aan psoriasis lijdt, kunt u meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Deze huidverschijnselen verdwijnen weer als u stopt met dit medicijn. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.

 • Hoofdpijn en duizeligheid

 • Te weinig glucose in het bloed (een hypo). U merkt dit aan trillen, hartkloppingen, sufheid en verwardheid. Dit is vooral van belang als u medicijnen tegen diabetes gebruikt.

  Neem bij deze verschijnselen snel (druiven-)suiker en waarschuw uw arts.

 • Oorsuizen. Zeer zelden doofheid. Bemerkt u oorsuizen of een verminderd gehoor, waarschuw dan een arts.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree

  Om misselijkheid te voorkomen, kunt u dit medicijn innemen tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel.

 • Zenuw- en spieraandoeningen, zoals tintelingen of een doof gevoel in armen of benen, epilepsie en spierzwakte.
  Mensen met de spierziekte myasthenia gravis of met epilepsie kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Bij langdurig gebruik wordt het aangeraden regelmatig de spieren en reflexen te laten controleren.

 • Psychische klachten, zoals angst, verwardheid, slapeloosheid en een gejaagd gevoel, en zeer zelden hallucinaties en psychose

  Dit verdwijnt weer na stoppen van het gebruik.

 • Oogaandoeningen, zoals aandoeningen van het hoornvlies of het netvlies. Het risico is groter als u jarenlang hoge doseringen gebruikt. Soms merkt u dit niet. Soms ziet u wazig, ziet u een kleurloze ring rond lampen (halo's), bent u gevoelig voor fel licht, ziet u kleuren anders, ziet u lichtflitsen of heeft u moeite met lezen.

  Als u chloroquine langdurig gebruikt, zal uw arts uw ogen controleren. Dit gebeurt binnen een jaar nadat u bent gestart met dit medicijn. Daarna worden uw ogen vaker gecontroleerd, meestal jaarlijks. Soms controleert uw arts uw ogen meerdere keren per jaar, bijvoorbeeld als u dit middel langer dan 5 jaar gebruikt of een hoge dosering gebruikt.

 • Ernstige hartklachten, zoals hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Ontsteking van de lever en bloedafwijkingen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, gele verkleuring van de huid of het oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

 • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Zodra u klachten krijgt als vermoeidheid of duizeligheid, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, roodheid, jeuk en galbulten.
  De overgevoeligheid kan zich ook uiten in opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Stop het gebruik en waarschuw meteen een arts of ga naar een eerstehulpdienst.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige huidaandoening met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop het gebruik en waarschuw meteen een arts of ga naar een eerstehulpdienst.
   

  In al deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor chloroquine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP