alimemazine

Introductie

Alimemazine is in een lage dosering een anti-allergiemiddel. In een hoge dosering werd het gebruikt bij psychische aandoeningen.

Artsen schrijven alimemazine in een lage dosering voor bij allergie, zoals netelroos en bij jeuk.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Alimemazine is een anti-allergiemedicijn.
 • Bij allergie, zoals netelroos en jeuk, als andere anti-allergiemedicijnen onvoldoende helpen.
 • Werkt na ongeveer 20 minuten. De werking houdt 6 tot 8 uur aan.
 • Merkt u na 3 dagen geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts.
 • Alimemazine maakt erg suf. U kunt er ook slaperig van worden en uw reactievermogen kan verminderen. Rijd geen auto in de eerste 2 weken, als u nog aan het middel moet wennen. Gebruikt u het af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling.
 • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Dit medicijn komt in de moedermelk en dat kan slecht zijn voor de baby.


Werking

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan.

Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan. De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Alimemazine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

De werking begint na ongeveer 20 minuten. Dit effect houdt 6 tot 8 uur aan.

Wanneer gebruiken?
Alimemazine werkt sterk versuffend en wordt daarom nauwelijks meer gebruikt bij allergische klachten. Er zijn andere antiallergiemiddelen op de markt die dit versuffende effect niet hebben.

Lees meer over allergie

Netelroos

Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Hierboven leest u hoe alimemazine werkt bij allergie.

Alimemazine werkt bij tweederde van de mensen met netelroos. De werking begint na ongeveer 20 minuten. Dit effect houdt 6 tot 8 uur aan.

Lees meer over netelroos

Jeuk

Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken.

Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een middel om in te nemen, zoals alimemazine.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Alimemazine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen.

De werking begint na ongeveer 20 minuten. Dit effect houdt 6 tot 8 uur aan.

Lees meer over jeuk


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen treden vooral de eerste dagen van het gebruik op en verminderen meestal als u dit middel meerdere weken gebruikt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree. Als u last hebt van deze bijwerkingen neem dit middel dan in met wat voedsel.
 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid, slapte en minder coördinatie- en concentratievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste 2 weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen. Kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor deze bijwerkingen. Lees voor de informatie bij kinderen de tekst alimemazine bij kinderen.
 • Zenuwachtigheid, beven en slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
 • Droge mond, ogen en neus. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander middel geschikter.
 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
 • Hartkloppingen en hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.
 • Rusteloze benen.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Stop dan het gebruik en ga direct naar een arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor alimemazine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  Deze huidverschijnselen kunnen ook ontstaan onder invloed van UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Merkt u dat u huidklachten krijgt door blootstelling aan zonlicht? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel met minimaal factor 15 op, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo overstappen op een ander middel.
 • Bij vrouwen: veranderingen in de menstruatie. Dit herstelt zich als u stopt met het middel.
 • Bij mannen: impotentie en borstvorming. Dit herstelt zich meestal als u stopt met het middel.
 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Ernstige bloedafwijkingen. Krijgt u ineens onverklaarbare koorts, keelpijn, blauwe plekken of blaasjes in de mond, stop dan meteen het gebruik en waarschuw uw arts. Dit kan duiden op bloedafwijkingen.
 • Bij mensen met epilepsie kan alimemazine een aanval uitlokken. Overleg hierover met uw arts.

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere maanden

 • Bewegingsstoornissen. Deze herkent u aan zuig-, kauw- en smakbewegingen, bewegingen van de tong en grimassen en tics van het gezicht. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts voor overleg. De verschijnselen worden bij staken na verloop van tijd minder. Bij mensen die al een bewegingsstoornis hebben kan dit verergeren. Raadpleeg uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemiddel gebruikt. Stop daarom met dit middel minstens 2 dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe lang?

Allergie, netelroos en jeuk
Gebruik dit middel zolang uw arts dit nodig vindt. Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Overleg dan met uw arts.


Vergeten

Gebruikt u dit medicijn indien nodig?

 • Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens 8 uur later in.

Gebruikt u dit medicijn in een vaste dosering?

 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

Autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

verkeersdeelname_alimemazine.jpg

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u 2 of meer van dergelijke middelen gebruikt.


Zwangerschap

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor alimemazine vinden.

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Gebruik alimemazine in elk geval NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij de baby geven. Uw baby kan suf worden en moeite krijgen met ademhalen. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Alimemazine was met recept verkrijgbaar als tablet onder de merknaam Nedeltran. Alimemazine is sinds oktober 2019 uit de handel.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.