U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

alfuzosine

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel.

  Dit gaat over het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel, binnen enkele dagen tot weken. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Neem dit middel de eerste paar keer 's avonds in op de rand van uw bed, zodat u bij duizeligheid kunt gaan liggen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadplegen.

 • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, zwak gevoel en moeheid

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn en diarree

  Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

 • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt

  Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door op ijsblokjes te zuigen. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid, u merkt dit aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij ernstige klachten uw arts. Zeer zelden treedt een 'angio-oedeem' op. Dit is een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.

  U mag dit soort middelen in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor alfuzosine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Verstopte neus en blozen kunnen voorkomen

  Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor uw bloeddruk wat kan dalen. Bij de hogere dosering komt dit vaker voor dan bij de lagere. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over als u gewend bent geraakt aan het medicijn.

 • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, verminderde hoeveelheid zaadvloeistof, langdurige en pijnlijke erectie

  Overleg hierover met uw arts. Als de erectie langer dan 4 uur duurt moet u uw arts waarschuwen. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.

 • Verandering van het gezichtsvermogen. Bij patiënten die een staaroperatie ondergaan, kan het Floppy Iris Syndroom (slappe iris) ontstaan. Hierdoor kunnen tijdens de operatie complicaties aan het oog optreden.

  Meld het aan uw arts als u een staaroperatie moet ondergaan.

 • Vochtophoping rond de enkels (oedeem) of hartkloppingen

  Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

   Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Pijn op de borst bij inspanning. Dit medicijn kan hartkloppingen geven en de bloeddruk verlagen. Dit kan bij mensen met hartkramp (angina pectoris) een aanval uitlokken. Overleg hierover met uw arts.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen met een ernstig verminderde leverwerking mogen dit medicijn niet gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP