selexipag

Introductie

Selexipag maakt bepaalde bloedvaten wijder. Hierdoor daalt de bloeddruk in uw longen.

Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

  • Selexipag verwijdt sommige bloedvaten. Hierdoor kan het bloed er beter doorstromen.
  • Bij pulmonale arteriële hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longen).
  • De tablet heel doorslikken met water. Doe dit tijdens of na het eten.
  • Als u dit medicijn voor de eerste keer neemt: doe dit in de avond.
  • Meest voorkomende bijwerkingen: hoofdpijn, blozen en maagdarmklachten.
  • Ook kunt u pijn in uw spieren of gewrichten, verkoudheidsklachten of huiduitslag krijgen. Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.
  • Bent u zwanger? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn kunt gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet bekend of het in de moedermelk terecht komt. Als het in de moedermelk komt kan het slecht zijn voor de baby.


Werking

Pulmonale arteriële hypertensie

Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie is er sprake van een abnormaal hoge bloeddruk in de longvaten. Hierdoor wordt de hartfunctie aangetast. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U krijgt daardoor last van kortademigheid, u bent sneller moe en kunt last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
Pulmonale arteriële hypertensie kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of sclerodermie. Sclerodermie betekent letterlijk 'harde huid'. De verharding is het gevolg van ontstekingen die littekenweefsel achterlaten. Ook de onderliggende weefsels kunnen ontsteken, zoals de organen, bijvoorbeeld de bloedvaten, nieren, darmen en longen. Als deze verharding in het hartweefsel optreedt, zal het hart niet meer goed kunnen samentrekken. Hierdoor kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt en ontstaat hartfalen.

Werking
Selexipag verwijdt de bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Hierdoor hoeft het hart minder druk op het bloed uit te oefenen dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. Daardoor worden de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie minder.

Behandeling
Pulmonale arteriële hypertensie is een ernstige ziekte. Vroeger was er geen behandeling mogelijk en was een longtransplantatie het enige redmiddel. Nu zijn er verschillende medicijnen, waaronder selexipag.

De behandeling is nog niet genezend, maar er is de laatste jaren wel vooruitgang geboekt door verbetering van klachten en kwaliteit van leven.

Selexipag wordt gebruikt als andere medicijnen onvoldoende werken. Het wordt alleen gebruikt of samen met andere medicijnen als tadalafil, sildenafil, ambrisentan, bosentan of macitentan.  

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Rood worden in het gezicht (blozen). 

  • Klachten die lijken op verkoudheid. Zelden verstopte neus.

  • Maagdarmklachten als misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree. Zelden minder zin in eten en gewichtsverlies. 

  • Spierpijn, gewrichtspijn, kaakpijn, en pijn in de benen. 

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Bloedarmoede

    Bloedarmoede doordat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt. U merkt bloedarmoede aan extreme vermoeidheid, een bleke huid of een snelle hartslag. Raadpleeg dan uw arts. 

  • Te snelle werking van de schildklier. 

     U merkt een te snelle schildklier aan snelle hartslag, gejaagd gevoel, een warm gevoel, zweten en gewichtsverlies. Merkt u dat u hier last van heeft? Raadpleeg dan uw arts.

  • Te lage bloeddruk (hypotensie)

    Dit kunt u merken aan duizeligheid (bij het opstaan), licht worden in het hoofd en flauwvallen. 

  • Huiduitslag, galbulten en roodheid van de huid. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartkloppingen en een snellere hartslag.

     Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een glas water zonder te kauwen.

Wanneer?
U gebruikt selexipag meestal twee keer op een dag, in de ochtend en in de avond. Hier moet ongeveer 12 uur tussen zitten. Het beste kunt u vaste tijden kiezen, dan vergeet u het minder snel.
Neem het medicijn tijdens of vlak na het eten met wat voedsel in.
Neemt u dit medicijn voor de eerste keer, of neemt u voor de eerste keer een hogere dosis? Start dan 's avonds met het innemen van het medicijn.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken.


Vergeten

  • U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 6 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
  • Duurt het nog minder dan 6 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen.

Bent u dit medicijn 3 dagen of langer vergeten in te nemen? Neem dan contact op met uw arts.


Verboden

Autorijden, alcohol drinken, alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Onderstaande medicijnen kunnen de werking en bijwerkingen van selexipag versterken. Overleg met uw arts voordat u een van deze medicijnen gaat gebruiken.

  • Clopidogrel, een antistollingsmiddel, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk moet de dosering selexipag aangepast worden.
  • Gemfibrozil, een medicijn dat gebruikt wodt tegen een te hoog cholesterol, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter.

De volgende medicijnen zorgen ervoor dat selexipag minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. Als u stopt met het medicijn duurt het een paar weken totdat dit effect op selexipag weg is.

  • Rifampicine, een antibioticum dat bijvoorbeeld bij tubercolose gebruikt wordt, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn of een andere dosering geschikter.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.


Stoppen

Wilt u stoppen? Overleg dan met uw arts. Mogelijk is het beter de dosering af te bouwen, zodat de klachten niet in één keer te heftig terugkomen.


Handelsinformatie

Selexipag is sinds 2015 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Uptravi.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.