U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Apotheek Julius

 

Op 1 april 1886 opende apotheker C.J. Schuld een apotheek in het pand dat nu Laanstraat 26 is. In onderstaande advertentie staat als adres echter Laanstraat 138. Acht jaar later, in 1894, ging hij samenwerken met apotheker J.P. Land.

In 1908 nam Mejuffrouw M.E. Julius de apotheek over en en tot nu toe draagt de apotheek nog steeds haar naam. Het was voor die tijd nog vrij ongebruikelijk om als vrouw gestudeerd te hebben, dus Mej. Julius was een voorloper in de farmacie. Na Mej. Julius is de apotheek nog een aantal keren overgenomen. In 1946 door Mej. Frida Ruth, in 1953 door Mej. J.G. Tresling, in 1970 door Hr O.P. Hofkes en Mevr E. Hofkes-Dazert en tegenwoordig is Mevr M.A. Smulders-de Jong de eigenaresse van de apotheek. Er hebben dus bijna altijd vrouwen aan het hoofd gestaan van de apotheek.

Afbeelding hieronder: Advertentie in het boekje van het Sanatorium, voormalig Badhotel 

Mej M.E. Julius

Mej Frida Ruth

Aan de hand van diverse foto’s is het leuk om te zien dat de apotheek een aantal keren verbouwd is. In het begin was de apotheek niet meer dan een erker en een kleine ruimte achter de erker. De rest van het pand was woonhuis.

 Interieur Apotheek Julius 1924  Interieur Apotheek Julius 1926 Afbeelding rechts: Apotheek Julius 1925

In de jaren 50 is de apotheek voor de eerste keer verbouwd. Er werd centrale verwarming aangelegd en het apotheekgedeelte werd groter. Ook de voorgevel is in de loop van de tijd veranderd. In het begin bestond de voorgevel uit een serre aan de linkerkant van het pand, daarnaast de voordeur en aan de rechterkant van het pand bevond zich een uitbouw met een grote raampartij.

Afbeelding links: Buitenkant Apotheek Julius 1950

Bij de verbouwing in de jaren 60 werd de voorgevel behoorlijk vergroot. De voordeur en de serre aan de linkerkant van het pand verdwenen. Hiervoor in de plaats kwam een grote uitbouw naar voren en opzij. De uitbouw aan de rechterkant bleef intact en is tegenwoordig nog steeds te herkennen. De laatste grote verbouwing vond plaats in de jaren 70 waarbij de apotheek ook aan de achterkant werd uitgebreid.

Afbeelding rechts: Apotheek Julius jaren 80

Auteur: Karla roskamp

Klik hier om naar de website van Stichting Groenegraf te gaan.

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP