U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Goed voorbereid op insectenbeten!

Goed voorbereid op insectenbeten!

Iedereen kent het wel: overlast door  insecten. De brandharen van de eikenprocessierups, een tekenbeet, muggenprik of een bijen- en wespensteek. De jeuk, irritatie of pijn kan erg vervelend zijn. Lees hier onze tips om je hierop voor te bereiden.

Eikenprocessierups

De wind neemt de brandharen van de rups mee en verspreidt deze door de lucht. Zodra je in aanraking komt met deze brandharen, zorgt dit voor erg vervelende klachten, zoals jeuk, een rode huid en bultjes.

TIPS:
Spoel je huid goed met lauw water of verwijder de brandharen met tape of plakband. En krab niet! In ons assortiment hebben we verschillende verkoelende producten die hevige jeuk verlichten. Bijvoorbeeld levomentholgel, speciaal tegen jeuk. Handig om alvast in huis te hebben. Daarmee kalmeer je direct de huid als je met brandharen in contact bent gekomen. Leg ook vast een ice pack in de vriezer om op een jeukende plek te leggen.

Tekenbeet

Teken komen het hele jaar voor in Nederland. Vaak zitten ze verstopt in struiken en grasgewassen. Maar ook in bossen en in de stad komen ze voor. Ze bijten zich vast in de huid en voeden zich met bloed, vaak zonder dat je het merkt. Bij een tekenbeet is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk goed verwijderd. Als een teek binnen 24 uur na de beet verwijdert, vermindert dat de kans op overdracht van schadelijke bacteriën.

TIPS:
Met onze tekenkaart verwijder je veilig en snel de teek. Je schuift de inkeping van de kaart onder de teek en schuift in een rustige, glijdende beweging de teek eraf. Belangrijk om dit voorzichtig te doen, want als de teek geplet wordt als hij in de huid zit, kan hij schadelijke bacteriën in het wondje spuiten. Controleer na een dag in het groen dus jezelf en kinderen goed op teken! Let vooral op de benen en bij de oren en haargrens.

Bijen- of wespensteek

Ouch. Een bijen- of wespensteek is vaak erg pijnlijk. Bijen steken vaak alleen als ze zich bedreigd voelen. Ze laten een angel achter bij het steken en gaan daardoor zelf dood. Het is belangrijk dat je de angel voorzichtig uit de huid verwijdert. Gebruik hiervoor je nagel of stompe kant van een mes of pincet. Hangt er nog een gifzakje aan de angel? Let op dat je hier niet in knijpt! Na het verwijderen van de angel ontsmet je het wondje.

Wespen laten doorgaans geen angel achter bij het steken. De meeste wespensteken behandel je zelf.

TIPS:

  • Krab of wrijf niet; bij jeuk, pijn of zwelling geeft koeling met bijvoorbeeld een koude, natte doek verlichting.
  • Als zich geen alarmerende signalen voordoen, kun je de plek behandelen met een crème die de jeuk verzacht en eventuele zwelling en pijn vermindert.

Ben je allergisch voor wespen? Een forse plaatselijke reactie kan met antihistaminica en steroïdcrème (op recept) worden onderdrukt. Bij een ernstige allergische reactie is noodmedicatie en medische hulp nodig.

Muggen

Thuis of op vakantie. Je ontkomt er in de zomer bijna niet aan. Een muggenbult. Soms word je wakker na het slapen en heb je enorme jeuk. Muggenbulten behandel je met onze algemene tips bij de wespensteken. Ook hier hebben we verschillende jeukstillende producten voor. Mochten deze producten niet helpen dan kun je met de huisarts overleggen voor een corticosteroïdcrème of -zalf.

TIPS:
Om muggen te voorkomen kun je DEET gebruiken. Dit middel is effectief tegen insectenbeten, als het regelmatig op de huid gesmeerd wordt. Maar DEET is niet altijd geschikt. Ben je zwanger, wil je zwanger worden of geef je borstvoeding? Gebruik dan een concentratie DEET van maximaal 30%. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 2 jaar. En wil je jezelf ook beschermen tegen de zon? Smeer dan eerst zonnebrand op, wacht een halfuur en gebruik dan pas DEET.

Heb je vragen over insectenbeten? Of wil je de verzachtende producten kopen? Vraag het in onze Service Apotheek. Je bent welkom.

Service Apotheek Eelde-Paterswolde

Actuele wachttijd

De huidige wachtijd is 00

Openingstijden

ma 08:00 uur - 17:30 uur
di 08:00 uur - 17:30 uur
wo 08:00 uur - 17:30 uur
do 08:00 uur - 17:30 uur
vr 08:00 uur - 17:30 uur
za Gesloten
zo Gesloten

Bijzonderheden

  • Op maandag 5 april (Paasmaandag) en dinsdag 27 april (Koningsdag) is de apotheek gesloten.
  • Buiten onze openingstijden kunt u terecht bij de Martini Apotheek in het Martini Ziekenhuis, de dienstapotheek.

Uw apotheker(s)

Mw. T. van der Veen

Mw. T. van der Veen

BIG-nummer: 19045012917

Dhr. J.P. van Brussel

Dhr. J.P. van Brussel

BIG-nummer: 19920259117

Mw. N.R.T.F. Vriesde

Mw. N.R.T.F. Vriesde

BIG-nummer: 79926550017

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP