Orale Rehydratie Zouten

Active ingredient: ORS

The text below is about the active substance ORS


Introductie

ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

  • ORS is een mengsel van zouten en druivensuiker.
  • Om te voorkomen dat u uitdroogt. BIjvoorbeeld bij waterdunne diarree en overgeven.
  • Los het hele zakje poeder of de bruistablet op in water. Lees op de verpakking of bijsluiter hoeveel water u moet gebruiken. Denkt u dat het water uit de kraan niet schoon is? Gebruik dan bronwater zonder prik.
  • Drink de oplossing na elke waterdunne diarree en na elke keer dat u moet overgeven. Kunt u niet veel in een keer drinken? Neem dan de hele dag door kleine slokjes.
  • Gebruik ORS zolang u nog last heeft van diarree en moet overgeven.
  • Bij overgeven: ga naar uw arts als u na 1 dag niet minder vaak overgeeft.
  • Bij diarree: is uw kind jonger dan 2 jaar of bent u zelf ouder dan 70 jaar? Ga naar uw arts als de diarree langer dan 1 dag duurt. Anderen: ga naar uw arts na 3 dagen waterdunne diarree.
  • ORS is een veilig medicijn. Werken uw nieren minder goed of heeft u diabetes? Let dan op hoeveel druivensuiker en zout er in ORS zit.


Werking

Diarree

Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet vaak naar het toilet, heeft last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap.

Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen (boven de 70 jaar) en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Heeft u niet alleen diarree, maar ook bloed en slijm in uw ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

 

Lees meer over diarree . "

Misselijkheid en braken

Als u misselijk bent en hierdoor meerdere keren moet braken (overgeven), verliest uw lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan dat drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen, als u vaak moet braken. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Lees meer over misselijkheid en braken . "


Bijwerkingen

De zouten en druivensuiker in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Wel moeten sommige mensen rekening houden met de samenstelling van de oplossing. Mensen met een zoutarm (natriumarm) dieet moeten rekening houden met de hoeveelheid zout in ORS. Mensen met diabetes moeten rekening houden met de hoeveelheid druivensuiker in ORS.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het is belangrijk het poeder of de bruistablet in voldoende water op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte kwaliteit of twijfelt u eraan of het wel schoon is? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker.

Heeft u minder nodig? Ook dan moet u het hele zakje of de hele bruistablet oplossen in de juiste hoeveelheid water. Gooi de rest van de drank weg of bewaar deze in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Wanneer?
Neem de oplossing direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat u moet braken. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk.

Hoelang?

  • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang u diarree heeft. Diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen vanzelf over.
    Raadpleeg uw arts na 3 dagen waterdunne diarree of als u 1 dag niet heeft geplast. Kinderen jonger dan 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar al na 1 dag waterdunne diarree. Zij hebben namelijk meer kans op uitdroging.
  • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang u moet braken.
    Raadpleeg uw arts als u na 1 dag bijna net zoveel overgeeft als de eerste dag of als u 1 dag niet heeft geplast.


Vergeten

Bent u vergeten de ORS in te nemen?
Heeft u nog steeds last van diarree of braken? Gebruik de vergeten dosis ORS dan alsnog. Juist bij braken of diarree heeft u een aanvulling van vocht nodig.


Verboden

autorijden? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn.
Het is echter niet verstandig dat te doen als u diarree heeft of moet braken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u extra vocht verliest. U kunt beter veel water of thee drinken.


alles eten?
Meng dit middel alleen met water of afgekoelde thee zonder suiker. U mag het niet mengen met andere vloeistoffen of met voedsel.
Tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken.
U kunt alles eten waar u trek in heeft en kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree en misselijkheid en braken.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 


Handelsinformatie

ORS is de Engels afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Norit ORS en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen in zakjes met poeder of bruistabletten die u in water moet oplossen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.