U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Per 1 januari 2019 gaat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een voorkeursbeleid op uw geneesmiddelen voeren

Wat houdt het voorkeursbeleid in?

Geneesmiddelen vormen nog steeds één van de grootste kostenposten binnen de gezondheidszorg. Om deze kosten onder controle te houden mogen zorgverzekeraars zelf hun medicijnbeleid bepalen mits zij daarbij binnen de regels en bepalingen van de Zorgverzekeringswet blijven. Met ingang van 1 januari 2019 gaat de grootste verzekeraar in deze regio, Zorg en Zekerheid, een voorkeursbeleid voeren voor veel gebruikte medicijnen. De verzekeraar heeft met de producenten van deze medicijnen de beste prijs onderhandeld. U bent bij het afsluiten van uw zorgverzekering met Zorg en Zekerheid het voorkeursbeleid overeengekomen in uw polisvoorwaarden. Uw apotheek voert dit beleid uit namens u en Zorg en Zekerheid.
Dit betekent dat Zorg en Zekerheid vanaf 1 januari 2019 alleen nog maar de variant van de voorkeurslijst zal vergoeden. Naast Zorg en Zekerheid zijn er ook ander verzekeraars die voorkeurs- of preferentie beleid hanteren.

Vanaf 1 januari 2019 vergoedt Zorg en Zekerheid van veel geneesmiddelen waarvan meerdere varianten beschikbaar zijn nog maar één variant. Dit noemen we het voorkeursgeneesmiddel. Zorg en Zekerheid heeft u geïnformeerd over de veranderingen in uw zorgverzekering in 2019. Het voorkeursbeleid maakt hier onderdeel van uit.

  • Het gaat om onderling uitwisselbare geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm;
  • Het voorkeursgeneesmiddel kan mogelijk in een ander doosje zitten dan u gewend bent of een andere vorm of kleur hebben. Echter heeft het nog steeds dezelfde werking als u gewend bent. De werkzame stof blijft hetzelfde;
  • Geneesmiddelen die onder het voorkeursbeleid vallen vindt u vanaf november 2018 in het Farmaceutisch Reglement.

Wat betekent dit voor u?

Uw arts kan u een medicijn op stofnaam voorschrijven. Als dit een product is dat op de voorkeurslijst van uw verzekeraar staat, zal uw apotheek u altijd het voorkeursmiddel verstrekken. Alleen deze middelen zullen door uw verzekeraar rechtstreeks aan uw apotheek vergoed worden. Als u een ander middel met dezelfde werkzame stof de voorkeur geeft, kan uw apotheek dit natuurlijk leveren. De kosten hiervan komen dan volledig voor eigen rekening.

Medische noodzaak betekent niet dat uw middel vergoed wordt

Als uw arts u medicijnen voorschrijft onder ‘medische noodzaak’ betekent dit de arts het nodig vindt dat u deze specifieke medicijnen van meestal een specifieke fabrikant meekrijgt in uw apotheek voor de behandeling van uw aandoening. Dit betekent niet dat deze medicijnen dan ook voor vergoeding in aanmerking komen. Voor de vergoeding gelden voor alle verzekeraars weer aparte regels. Voor informatie over de vergoeding van uw medicijnen kunt u terecht bij uw apotheker.

Wat kunt u doen?

Controleer vóór 1 januari aanstaande de veranderingen in uw verzekeringspolis bij uw verzekeraar en welke consequenties dit kan hebben voor uw medicijnen. Indien u keuzevrijheid wilt behouden is het belangrijk om zelf in actie te komen. Er zijn verzekeringen die u keuzevrijheid blijven bieden. Laat uw medicijn geen bittere pil worden.

Wat merkt u van het voorkeursgeneesmiddel?

  • Gebruikt u een geneesmiddel waar het voorkeursbeleid niet op van toepassing is? Dan verandert er niets voor u;
  • Gebruikt u een geneesmiddel dat valt onder het voorkeursbeleid? Dan krijgt u mogelijk een ander doosje of een ander merk van uw apotheek;
  • Kreeg u voorheen vaker een ander geneesmiddel van uw apotheek? Dankzij het voorkeursbeleid staat de keuze voor een bepaald geneesmiddel, vaker dan nu het geval is, voor langere tijd vast waardoor het wisselen van geneesmiddel wordt beperkt;
  • Uw arts schrijft op het recept de werkzame stof van het geneesmiddel. Uw apotheker geeft op basis van de werkzame stof het voorkeursgeneesmiddel aan u mee.

Meer informatie 

  • Informatiefolder van de apotheken in de regio, ook verkrijgbaar in uw apotheek

Op de website van Zorg en Zekerheid

Vragen?

Heeft u nog vragen neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of apotheek.

Apotheek Deltaplein

Actuele wachttijd

De huidige wachtijd is 00

Openingstijden

ma 08:30 uur - 18:00 uur
di 08:30 uur - 18:00 uur
wo 08:30 uur - 18:00 uur
do 08:30 uur - 18:00 uur
vr 08:30 uur - 18:00 uur
za 10:00 uur - 16:00 uur

Bijzonderheden

  • 24 en 31 december gesloten na 16:00 uur
  • Gesloten op zon- en feestdagen

Uw apotheker(s)

Mevr. S. Yousofi

Mevr. S. Emami

Mevr. M. Eker

EEN GREEP UIT ONS ONLINE ASSORTIMENT

Copyright © 2019 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP