Iberogast

Active ingredient: STW 5

The text below is about the active substance STW 5


Introductie

Het kruidenmiddel STW 5 bevat extract en olie van verschillende planten. Namelijk bittere scheefbloem, kamillebloemen, zoethoutwortel, pepermuntblad, citroenmelisseblad, grote engelwortel, stinkende gouwe, karwijzaad en zaad van de mariadistel. Deze extracten en oliën zijn opgelost in alcohol.

Het wordt gebruikt bij maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel met misselijkheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft ook niet bij iedereen effect.


Highlight


Werking

Opgeblazen gevoel

Oorzaak
Een opgeblazen gevoel gaat vaak samen met misselijkheid . Deze klachten worden ook wel dyspepsie genoemd. Hierbij kunt u last hebben van zuurbranden, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en snelle verzadiging bij het eten.

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen. Ook medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken. 

Een opgeblazen gevoel met misselijkheid kan ontstaan als de bewegingen van de maag en darmen stilliggen. Hierdoor blijft het voedsel in de maag en komt het niet of te langzaam in de darmen terecht.

Leefregels
Door u aan bepaalde adviezen te houden, kunt u een opgeblazen gevoel proberen te voorkomen.

  • Eet niet te veel
  • Vermijd voedingsmiddelen en dranken waar u meestal last van krijgt, zoals koolzuurhoudende drank, koffie, alcohol, gekruid eten
  • Stop met roken
  • Vermijd pijnstillers die maagklachten kunnen veroorzaken. Paracetamol is wel veilig voor de maag.
  • Vermijd stress
  • Beweeg regelmatig

Behandeling
Indien leefregels niet voldoende helpen, kunt u een medicijn proberen. Helaas hebben deze niet altijd effect bij de maagklachten en een opgeblazen gevoel.
Een van de mogelijke medicijnen die u zonder recept kunt kopen is dit kruidenmengsel.

Ga naar de arts als de klachten langer dan 2 weken aanhouden of als u denkt dat ze veroorzaakt worden door medicijnen.

Werking
De kruidenbestanddelen in dit medicijn worden al heel lang gebruikt bij maagdarmklachten. Het werkt niet bij iedereen, maar bij sommige mensen blijken de klachten af te nemen.

Hoe dit effect precies tot stand komt is niet bekend.

Effect
De druppels werken binnen 15-30 minuten.

Lees meer over opgeblazen gevoel . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en soms benauwdheid.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Een volgende keer dat u een kruidenmiddel koopt, kan het apotheekteam dan voor u nagaan of het een van de bestanddelen bevat.

  • Schade aan uw lever. U merkt dit aan een gevoelige, opgezwollen buik, buikpijn of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan meteen uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?
Schud de vloeistof telkens voor gebruik goed om. Doe het aanbevolen aantal druppels in een half glaasje water of andere drank en drink dit op.

Wanneer?
Innemen tijdens of net voor het eten.

Hoe lang?
Heeft u na 2 weken nog altijd dagelijks maagklachten of worden ze erger? Raadpleeg dan uw arts.


Vergeten

Neem het alleen als u nog eten gaat of net heeft gegeten. Tot 1 uur na het eten kunt u de druppels nog innemen.


Verboden

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag.

Op deze site kunt u onder 'Zelfzorg' meer informatie vinden over leefregels voor mensen met maagklachten.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Metronidazol en disulfiram. Deze medicijnen hebben een wisselwerking met alcohol, ook met zeer kleine hoeveelheden. Deze druppels bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Gebruik de druppels niet als u ook metronidazol of disulfiram gebruikt. De combinatie geeft verschijnselen als rood gezicht misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Het is niet bekend of alle kruiden veilig zijn voor de baby. Bovendien bevat dit medicijn alcohol.

Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

Borstvoeding
Geeft u borstvoeding, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn namelijk beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of er werkzame bestanddelen van dit medicijn in de moedermelk terechtkomen. Als ze in de moedermelk komen, kunnen ze schadelijk zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

De combinatie STW 5 is sinds 1984 in Europa op de markt. Het verkrijgbaar in druppels onder de merknaam Iberogast. Het is zonder recept te verkrijgen in apotheken en drogisterijen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.