Waterstofperoxide mondspoeling FNA

Active ingredient: waterstofperoxide voor in de mond

The text below is about the active substance waterstofperoxide voor in de mond


Introductie

Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.


Highlight

  • Waterstofperoxide werkt ontsmettend en bruist. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte zitten en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het bruist, hierdoor raakt vuil los op plekken waar u moeilijk bij kunt komen.
  • Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan.
  • Meng waterstofperoxide voor mondspoeling altijd eerst 1 op 1 met lauw water. Gebruik hiervoor evenveel water als concentraat.
  • Mondspoeling: de mond 4 keer per dag 1 tot 2 minuten goed spoelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
  • Gorgelvloeistof: 4 keer per dag gorgelen met 10 tot 15 ml. Daarna uitspugen. Niet doorslikken.
  • Gebruik waterstofperoxide zolang u klachten heeft, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar.
  • Vaak voorkomende bijwerking: vieze smaak in de mond. Gaat dit niet over? Raadpleeg dan uw tandarts of orthodontist.
  • Waterstofperoxide kan uw haar bleken. Ook kleding en beddengoed kunnen verkleuren door waterstofperoxide. De verkleuringen krijgt u er niet meer uit.


Werking

Infecties in de mond

Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong, het gebit of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees.

Bij een mondinfectie heeft u pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het. Een mondinfectie kan een slechte adem veroorzaken.

Ook tandplak ontstaat door inwerking van bacteriën. Tandplak bestaat uit een opeenhoping van bacteriën en suikers op het oppervlak van de tanden. Door tandplak kunnen gaatjes ontstaan, daarom moet het dagelijks door poetsen of flossen worden verwijderd.

Behandeling
Waterstofperoxide wordt gebruikt om

  • mondinfecties te behandelen, bijvoorbeeld bij tandvleesontsteking;
  • infecties van wonden in de mond te voorkomen, bijvoorbeeld na tandheelkundige of mondheelkundige ingrepen;
  • vorming van tandplak te voorkomen als tandenpoetsen niet goed mogelijk is, zoals soms bij het gebruik van een beugel of na een mondoperatie.

Werking en effect
Waterstofperoxide doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los.

De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is.

Lees meer over infecties in de mond . "


Bijwerkingen

Dit middel is niet geschikt voor kleine kinderen, zij hebben de neiging het door te slikken. Berg het zo op dat zij er niet bij kunnen.
Waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Het textiel kan hierdoor blijvend worden beschadigd.

Behalve de gewenste werking kan dit middel ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Een vieze smaak in de mond.

    Als dit aanhoudt, neem dan contact op met uw (tand)arts of orthodontist.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Als u deze oplossing langer dan één week achter elkaar gebruikt, kunt u blaasjes op de tong krijgen.

    Dit gaat over als u stopt met het middel.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Verdun het concentraat voor mondspoeling altijd eerst één op één met water. De smaak en temperatuur worden dan aangenamer. Maak hiervoor een mengsel van tien tot vijftien milliliter waterstofperoxide oplossing en tien tot vijftien milliliter lauw water.

  • Gebruikt u dit middel als mondspoeling: de mond vier keer per dag gedurende één tot twee minuten goed spoelen. Gebruikt u dit middel als gorgelvloeistof: viermaal per dag gorgelen.
  • Spuug de vloeistof daarna uit. Slik het dus niet door.
  • Bewaar de oplossing in de koelkast.

Knoei niet met de vloeistof: waterstofperoxide verbleekt haar, kleding en beddengoed. Textiel kan hierdoor blijvend worden beschadigd.

Wanneer?
Verdeel de dosering zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.

Hoe lang?
Gebruik dit middel zo lang u klachten heeft of zo lang de (tand)arts voorschrijft. Meestal verdwijnen de klachten na een paar dagen. Gebruik dit middel echter niet langer dan zeven dagen achter elkaar.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Mocht u een dosis vergeten zijn: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan één uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Een eventuele infectie kan weer terugkomen na enige tijd. Als u dit merkt, neem dan contact op met de arts.


Handelsinformatie

Waterstofperoxide is sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. Het is in apotheken verkrijgbaar als het merkloze Waterstofperoxide (concentraat voor) mondspoeling FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.