U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Reizigersinformatie

 

Steeds meer mensen maken een verre reis. Voor zaken, vakantie of familiebezoek.

U gaat gezond op reis. Ziek worden tijdens de reis of ten gevolge van de reis maakt geen deel uit van deze verwachtingen. Dat is begrijpelijk en dat hoeft ook niet, mits u ervan op de hoogte bent dat er gezondheidsrisico's zijn.
Tienduizenden reizigers worden ieder jaar onnodig ziek, omdat zij risico's hebben getrotseerd die vermijdbaar zijn. Het is daarom van groot belang dat u goed wordt geïnformeerd over alle aspecten van zijn gezondheidsbescherming.

Wat zijn de risico's? Hoe worden de risico's gelopen? Welke voorzorgsmaatregelen vóór de reis en tijdens het verblijf op de vakantiebestemming zijn dringend gewenst?

Met de informatie op deze website proberen wij een beetje bij te dragen aan deze kennis.

Verklaring nodig?
In veel landen is het bezit en gebruik van bepaalde medicijnen streng verboden. Bijvoorbeeld voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heeft u een verklaring nodig. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld diazepam, oxazepam), sterke pijnstillers (bijv. morfine), ADHD-middelen (bijvoorbeeld methylfenidaat (Ritalin, Concerta)) en medicinale cannabis.

Gaat u op vakantie? Regel de verklaring dan via www.rijksoverheid.nl. Let op: dit kan enige weken duren!

Aanvragen Schengenverklaring
Het aanvraagformulier voor de Schengenverklaring kunt u verkrijgen via de website van Rijksoverheid.nl. Wanneer u op het land klikt, verschijnt de procedure die u moet volgen voor het aanvragen van een officiële verklaring om geneesmiddelen mee te nemen op reis. Uw arts moet de verklaring ondertekenen. Farmatec controleert de verklaring en geeft aan of deze al dan niet rechtsgeldig is. 

Niet-Schengenlanden
Voor het reizen met Opiumwet-medicijnen naar landen buiten het Schengengebied, is een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze is ook te vinden op de website Rijksoverheid.nl. Op deze website staat per land vermeld welke zaken nodig zijn om medicijnen mee te kunnen nemen. 

Een reisadvies afgestemd op uw persoonlijke situatie verdient echter de voorkeur.
Maakt u daarom altijd ruim voor de reis aanvangt (6 tot 8 weken voor vertrek) een afspraak bij uw huisarts, GGD, Travel Clinic of Tropencentrum.

Enkele algemene tips voor de voorbereiding

 • Raadpleeg uw huisarts of specialist als u onder doktersbehandeling bent. Bepaalde ziekten kunnen in warmere landen verergeren (overigens kunnen andere ziekten ook verbeteren). In bijzondere gevallen (bijvoorbeeld als er tijdens de reis bepaalde voorzieningen nodig zijn) kunt u ook contact opnemen met (de medische afdeling van) uw luchtvaartmaatschappij. NB. alle reizigers vaccinatiecentra en in reizigersadvisering gespecialiseerde huisartsen werken met een Intakeformulier inclusief Gezondheidsverklaring. 
 • Ga voor u op reis gaat voor controle naar de tandarts, tenzij het laatste controlebezoek minder dan 6 maanden geleden heeft plaatsgevonden. Een bezoek aan de plaatselijke tandarts (soms met praktijk op straat) brengt risico met zich mee.
 • Oogartsen zijn in veel landen schaars. Neem daarom een reservebril of reserve contactlenzen alsmede lensvloeistoffen, etc. mee.
 • Ga zoveel mogelijk uitgerust op reis, het andere klimaat en het andere voedsel kunnen uw lichamelijke evenwicht in grote mate verstoren. Neem bij aankomst op uw bestemming ook de tijd om te acclimatiseren. Houdt rekening met tijdverschillen/jetlag.
 • De risico's die u op reis loopt zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop u reist en logeert. Ga daarom bij uzelf te rade of neem contact op met uw dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum of met uw huisarts in welke mate uw manier van reizen een verhoogd risico inhoudt.
 • Neem een eenvoudige EHBO-set mee. Stop deze in uw handbagage aangezien bagageruimten van vliegtuigen zeer koud kunnen worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn. Verder kan de bagage simpelweg zoekraken en dan zit u ook zonder medicijnen.
 • Tijdens de vlucht mag de schaar niet in de handbagage bewaard worden, maar in de koffer/tas (vrachtruim) i.v.m. douanevoorschriften.

Een EHBO-set zou standaard de volgende zaken moeten bevatten: 

 • Uw eventuele eigen geneesmiddelen; indien u van uw dokter langdurig medicijnen moet gebruiken, dan dient u een afgestemde voorraad mee te nemen.
 • Geneesmiddelenpaspoort (via uw apotheek te verkrijgen)
 • Verbandmiddelen: pleisters, schaar, steriele gazen, pincet, watten.
 • Thermometer (geen kwikthermometer i.v.m. breuk).
 • Middelen tegen pijn, b.v. paracetamol tabletten
 • Middelen tegen huidaandoeningen
 • Elke huidaandoening, hoe klein ook, moet zorgvuldig uitgewassen en ontsmet worden. Een goed ontsmettingsmiddel mag dan ook niet ontbreken (b.v. betadinejodium of chloorhexidine). Ook een crème tegen insectenbeten en een afweermiddel tegen muggen mag niet ontbreken.
 • Middelen tegen diarree, b.v. rehydratiezouten zoals O.R.S.
 • Middelen tegen zonnebrand met hoge beschermingsfactor.
Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP